Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Helsingin yliopistomuse
 

Helsingin yliopistomuseo

Tietoa yliopistomuseosta:

Yhteystiedot:


PL 3 (Unioninkatu 34)
00014 Helsingin yliopisto
yo-museo(at)helsinki.fi

Näyttely
Fabianinkatu 33, 3. krs
Suljettu 19.6.-31.7.2017

Avoinna
ti-to 12-17, pe 12-16

Info


Observatorio:
ks. www.observatorio.fi/kavijalle

 

Perustamiskirja, hopeavaltikat ja rehtorin avaimet

Muit esimerkkejä esinekokoelmista :

Turun akatemian perustamiskirja (1640), pergamenttia

Teksti alkuperäisenä ja nykyaikaistettuna ruotsiksi

Teksti suomeksi käännettynä

Kuva Atte Rusanen

Perustamisasiakirjan allekirjoittivat alaikäisen hallitsijan, kuningatar Kristiinan nimissä Nyköpingissä 26. maaliskuuta 1640 hänen holhoojansa ja hallituksensa, valtakunnandrotsi Gabriel Gustafsson Oxenstierna sekä valtakunnanmarski Jacobus de la Gardie, valtakunnanamiraali Carl Gylldenhielm, valtakunnankansleri Axel Oxenstierna, valtakunnanrahainvartija Gabriel Oxenstierna ja (esittelijänä)  Johan Silverstiärna.

Perustamisasiakirjaa säilytettiin pitkään umpiossa hopealippaassa, minkä vuoksi se oli vähitellen tuhoutumassa. British Museumin antamien ohjeiden mukaisesti perustamisasiakirja lähetettiin 1972 konservoitavaksi Cambridgeen Douglas Cockerell & Son'ille.

Perustamisasiakirjan hopealipas (1817)

Kuva Atte Rusanen

Valmistunut 1817 Turun uuden akatemiarakennuksen vihkiäisiin.

Kultaseppä Carl Anton Carlborg laati 1816 piirustukset, joiden mukaan kultaseppä Fredrik Norring (1781-1847) sitten valmisti itse lippaan. Sen pohjassa on tekijän nimi: NORRING sekä teksti: Kejsl. Academin i Åbo tilhörig. Hopeisen lippaan pronssinhohtoinen väri johtuu kovasta kuumuudesta, jolle lipas joutui alttiiksi Turun palossa. Lippaassa säilytettiin perustamisasiakirjan ohella myös sinettejä ja statuutteja sekä myös vuosien 1742 ja 1811 menosääntöjä.

Puhdistettu 1972 Tillanderin kultasepänliikkeessä Helsingissä.

Perustamisasiakirjan hopealippaan jalusta (1817)

Kuva Matti Ruotsalainen

Valmistunut 1817 Turun uuden akatemiarakennuksen vihkiäisiin.

Arkkitehti C.C. Gjörwell suunnitteli mahonkijalustan koristeaiheet, jotka sitten valmisti tukholmalainen kuvanveistäjä G.A. Ponschbach. Muut puiset osat ovat puuseppä Matts Toppeliuksen veistämiä. Jalustan yläosa on irrotettavissa ja sen sisällä on ontelo, jossa lipasta säilytettiin.

Turun akatemian hopeavaltikat (1640)

Kuva Museokuva

Hopeavaltikoiden suunnittelu alkoi heti 1639 valtaneuvoston annettua määräyksen akatemian perustamisesta. Tekijänä oli tukholmalainen kultaseppä Mikael Beck. Valtikat valmistuivat Turun akatemian vihkiäisiin 15. heinäkuuta 1640. Akatemian juhlallisessa vihkiäiskulkueessa hopeavaltikat olivat tärkeät runsaiden vertauskuvien joukossa. Akatemian pedellit kantoivat valtikoita rehtorin edellä kirkkoon.

Hopeavaltikat ovat edelleenkin käytössä. Pedellit kantavat niitä rehtorin edellä yliopiston avajaisissa ja promootiokulkueissa.

Rehtorin aseman vertauskuvalliset avaimet (1759)

Kuva Atte Rusanen

Avaimet suunnitteli Turun akatemian kaivertajana (1750-57) toiminut Johan Henrik Seeliger. Kullatut messinkiavaimet olivat esillä rehtorinvaihdoksissa.